FAQ

Klicka på kategorierna för att se frågorna och svaren.

Konstruktion

Arbetsgivarna är skyldiga att se till att det finns personalutrymmen för att anställda ska ha möjlighet att äta, vila sig och sköta sin personliga hygien. Läs mer på denna länk.

För att arbetsvagnarna skall uppfylla de krav som finns för den svenska marknaden så finns det regler/krav/föreskrifter som skall uppfyllas. Här kommer några av de viktigaste:

  • Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsplatsens utformning. Här räcker det med 60 cm axelbredd vid matbordet, och ingen duschmöjlighet.
  • SEKO, Byggnads och Svenska Byggindustrier har utformat denna föreskrift som övriga fack hänger på. Dessa regler är tuffare och här gäller det minst 80 cm axelbredd, omklädning, duschmöjlighet och minst 3.0 m2 per person (där toaletten inte räknas in) mm.
  • Sedan finns det ytterligare regler för säkerhet, brand, ventilation etc.

Kontakta gärna oss om det är något du undrar över.

Category: Konstruktion

Övrigt

Vi kan se att det finns tre större områden där vagnarna kallas annorlunda samt ett äldre uttryck. Se vår sida dialekt för mer information. Vet ni fler lokala uttryck så meddela oss gärna.

Category: Övrigt

Trafik, körkort

Max 30 km/h kallas av Transportstyrelsen för ”efterfordon”. Läs deras information om vad som gäller på denna länk. Det viktigaste är att bruttovikten på vagnen inte får överstiga dragfordonets bruttovikt. Bruttovikten är vad vagnen väger inklusive last.

Det mest praktiska är att 30-vagnen aldrig behöver besiktigas. Nackdelen är att de får max framföras i 30 km/h. Kan ha traktorögla, lastbilsdrag (VBG) eller 50-mm kulkoppling för bil. Om vagnen har ett ställbart armedrag så kan man byta mellan dessa drag om man har flera.

 
 
Kontakta ossBesök oss på FacebookBesök oss på TwitterBesök oss på Google PlusBesök oss på YoutubeBesök oss på LinkedIn